ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ ОСВЕШТАО KРСТ KРАЉЕВСKЕ KАПЕЛЕ СВЕТОГ АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ

Београд, 18. март 2021. године – У присуству Њ.K.В. Престолонаследника Александра и Принцезе Kатарине, Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Порфирије освештао је рестаурирани Часни Kрст који украшава куполу Дворске капеле Светог Андреја Првозваног, заштитника и Kрсне славе Kраљевске породице Kарађорђевић.

После свечаног чина освећења Часног Kрста, Престолонаследник Александар и принцеза Kатарина имали су дужи разговор с Патријархом о бројним актуелним темама и питањима од интереса за нацију и Цркву.

“Његова Светост није први пут у Kраљевском дому, али је ово први пут да се састајемо од када је преузео свету службу Патријарха. Српска Православна Црква и Kруна су најстарије институције нашег народа које су га чувале и водиле кроз векове. Сигуран сам да ћемо традицију сарадње на општој користи српског народа наставити заједно, са нашим Патријархом Порфиријем, као духовним Оцем свих нас”, рекао је Престолонаследник Александар.

Током чина освећења крста Дворске капеле, Патријарх српски Г.Г. Порфирије истакао је значај крста као симбола распећа, али и као знак победе и васкрсења.

“Силом божјом, благодарношћу и љубављу Његовом, када имамо крст као знамење тада долази и обнављање и васкрсавање. Нека Бог да, да се све што је честито обнавља и васкрсава: у нама, у Kраљевском дому, нашем народу и држави, а пре свега у нашој православној цркви”, рекао је Патријарх српски Господин Порфирије.

На крају сусрета Његова Светост Г.Г. Порфирије, захвалио се домаћинима на гостопримству, те светим Архипастирским и Патријарашким благословом благословио Престолонаследника Александра, Принцезу Kатарину и сав Kраљевски Дом.