ПОРУКА Њ.К.В. ПРИНЦЕЗЕ КАТАРИНЕ ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ МЕСЕЦА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

У Србији се сваког дана код 13 жена дијагностикује рак дојке, од чега четири не преживи ову болест. Србија је четврта земља у Европи по стопи смртности од рака дојке. Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена, и у свету и у Србији, а на другом је месту као узрок смрти женске популације после срчаних обољења. Статистике показују да у свету постоји пораст броја оболелих од ове болести, а у исто време и пад стопе морталитета, што је показатељ да је рана дијагностика у првој и другој фази болести од пресудног значаја. Подизање свести, јавне дискусије и доступност здравствене неге су најбоља превенција да би се ова болест победила.

Њ.К.В. Принцеза Катарина шаље следећу поруку овим поводом:

„Сваке године исувише много жена у Србији погађају бол и недаће изазване раком дојке – болешћу која није само један од најчешћих, већ и један од најсмртоноснијих облика рака. За време Националног месеца борбе против рака дојке одајемо почаст свима онима који су изгубили битку са раком и препознајемо храбре борце чија борба још увек траје. За оне који дају своју непоколебљиву подршку у најтежим временима и за њихове вољене ми се посвећујемо суштинском и неопходном раду на креирању будућности без рака у било ком облику.

Наше жене херојски покушавају да брину о својијм породицама и раде за добробит свих. Али трудећи се да буду најбоље мајке, супруге и пријатељице, врло често заборављају да воде рачуна о себи. Апелујем на све жене у Србији да воде рачуна о свом здрављу. Бринући о свом здрављу у исто време бринете и о својим најмилијим, јер ваше добро здравље је предуслов за здравији живот и за добробит ваших породица. На овај начин имаћемо јачи темељ да изградимо јаче и здравије друштво. Такође бих желела да нагласим да су медицински прегледи коиј обухватају програме скрининга, превенције и вакцинације од животне важности и да оне могу да вам помогну да избегнете или излечите ову болест. Будите уверени да имате моје дивљење и захвалност за све што сте учиниле.

Мој супруг, Престолонаследник Александар и ја смо увек сматрали да је здравље наших жена приоритет за нашу земљу. Као што знате кроз мноштво наших активности активно смо подржавали борбу против ове опаке болести.

Током протеклих година, од свог оснивања 2001. године, моја хуманитарна фондација у Београду је активно подржавала и помагала институције за превенцију различитих типова рака и радила на подизању свести о важности превенције, лечења и борбе против рака, и ово је, поред обезбеђивања медицинске опреме за лечење рака, један од наших најважнијих циљева у будућности.

Овог месеца исказујемо нашу солидарност са онима који су победили ову опаку болест и потврђујемо нашу посвећеност подизању свести о овој болести и унапређењу истраживачког рада. Желимо да захвалимо бројним адвокатима, медицинским стручњацима, истраживачима и неговатељима који су посветили своје животе борби за свет без рака и заједно да извршимо своју мисију и победимо рак једном заувек. Позивам грађане, владине агенције, приватне компаније, непрофитне организације и све друге заинтересоване групе да се придруже нашим активностима, које ће повећати свест о томе шта може да се уради да би се спречио рак дојке”, рекла је Принцеза Катарина.