ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИK АЛЕKСАНДАР: „СРЕЋАН ТИ ДАН ДРЖАВНОСТИ, СРБИЈО!“

Београд, 14. фебруар 2022. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар упутио је честитку грађанима Србије поводом предстојећег Дана државности Србије, празника Сретења Господњег:

„Поводом Дана државности, грађанима Србије упућујем најсрдачније честитке и најлепше жеље! То је дан када обележавамо прошлост, али и када припремамо и славимо будућност наше државе.

Данас се сећамо мог наврдеде, бесмртног Врховног Вожда Ђорђа Петровића Kарађорђа и његових јуначких устаника, који су на данашњи дан 1804. године укресали искру слободе у којој и данас живимо и поставили темеље модерне српске државе. Темеље у које су наши преци уградили своје животе и душе, темеље на којима сви ми данас стојимо! Без њих не би било модерне Србије!

Наша земља је дуго година била под отоманском окупацијом, али она никада није сломила слободарски дух који је у сржи нашег националног идентитета. Од прве српске средњовековне државе, у свим вековима који су прошли, увек је постојала љубав Срба према слободи! И учинили бисмо све што је потребно да је одбранимо када је угрожена или да је вратимо када је изгубљена. Вођени тим наслеђем, наши преци су непрестано покушавали да се ослободе турске власти, али им је недостајало јединство. Снажан противник није могао бити сломљен малим биткама. А то јединство донео је Први српски устанак, када су сви Срби стали у један фронт, и успели да ослободе нашу земљу, први пут после више векова. То је била полазна тачка за све будуће устанке и битке, које су нам донеле нашу коначну независност и слободу.

Морамо да се сетимо и првог српског устава који је донет на Сретењској скупштини у Kрагујевцу 1835. године, а написао га је један од најобразованијих Срба тог времена Димитрије Давидовић. Био је то један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог времена. Прописивао је поделу власти на законодавну, извршну и судску, уз заштиту права и слобода грађана, што се и данас сматра стандардом демократије и уставности. Нажалост, због снажног притиска великих феудалних сила, укинут је после 55 дана, али је постао прекретница која показује колико је наша земља била испред свог времена, и предводник у успостављању вредности које сви негујемо и данас.

Неизмерно сам поносан на наше велике претке, али осећам и огромну одговорност за њихово величанствено достигнуће, обнову српске државе. Њихова храброст и спремност да чине велика дела треба да нам буду инспирација и водиља.

Сећајући се Сретења Господњег 1804. године и са жељом да овај дан увек славимо као поносни грађани Србије, уједињени у љубави према свом народу и својој земљи, честитам овај велики празник, желећи свима нама и нашој земљи много успеха и напретка. Живела Србија!“, изјавио је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.