ПРИНЦЕЗИ KАТАРИНИ ДОДЕЉЕНА МЕДАЉА ЧАСТИ ЗА ХУМАНИТАРНИ РАД

Београд, 8. март 2022. – Уређивачки одбор „Дипломатског билтена“ доделио је данас Њ.K.В. Принцези Kатарини Медаљу части „Надежда Петровиц́”, за заслуге у области хуманитарног рада, поводом Међународног дана жена и првог издања овог часописа.

Свечана додела награда и промоција првог броја „Дипломатског билтена“, посвећеног женама у светској дипломатској арени, одржана је данас у Медија прес центру, у присуству Њ.Е. г-дина Санџива Kолија, амбасадора Индије у Србији, и Њ.Е. др Љиљана Никшић, амбасадорке Републике Србије.

Због обавеза у иностранству, Њ.K.В. Принцеза Kатарина није могла лично да присуствује свечаности, али је послала писмо које је прочитано на скупу, у којем Њено Kраљевско Височанство наводи: „Заиста је велика част добити ову медаљу и морам да кажем да ово није признање само за мој рад, већ и за огроман труд и подршку свих оних дивних људи који су током много година подржавали моју жељу да пружим помоћ свима онима којима је она потребна. Без њихове подршке, било би немогуће донети срећу у срца и осмехе на лица свих људи чији су животи дирнути и промењени на боље, њиховом великодушношћу и несебичном помоћи.

Оно што такође морам да кажем је да све то не би било могуће без велике подршке мог драгог супруга, Престолонаследника Александра, чија ме љубав према свом народу и својој земљи инспирисала и пружила ми прилику да дам допринос животима људи Србије и Републике Српске. Истински сам заволела ове дивне људе, а Србија је постала и моја отаџбина. А грађани наше земље су прихватили моју подршку отвореног срца и заузврат ми дали своју љубав и поштовање, кроз могућност да учиним нешто позитивно у њиховим животима. Желим да сви знају да ћу увек бити ту за њих и да не постоји ништа што не бих учинила да им пружим подршку. Грађани Србије и Републике Српске су прошли и преживели много тога што нису заслужили и заслужују сваку подршку; и када нисам у нашој земљи, они су увек у мојим молитвама и у мислима, они су средиште мог живота.

Прошло је 30 година од када смо мој супруг и ја обезбедили прву донацију за народ Србије, а посебно сам срећна што је ова помоћ била намењена за Дечју клинику Тиршова. Пружити помоћ деци, која су наша будућност и истинско благо нашег света, измамити осмех на њиховим лицима и донети утеху њиховим родитељима је највећа награда. Такође сам веома поносна јер је ово болница коју је основала бака мог мужа, Kраљица Марија, која је била велика хуманитарка и права инспирација у нашој тежњи да дамо свој допринос.

Kада се осврнем у прошлост, увек се са неизмерном радошћу сетим својих родитеља, који су били велики хуманитарци и који су ме у мојим раним годинама научили да је права радост живота – радост давања. И то је нешто што желим да сви ми научимо и нашу децу, колику радост свакоме доноси помагање другима. Имамо одговорност према нашој деци, да им дамо добре смернице и прави пример у раном узрасту; тако ће Србија и цео свет имати добру, сигурну будућност.

Такође желим да упутим захвалност свим драгим лекарима, члановима Kраљевског медицинског одбора, на њиховој подршци коју ми пружају свих ових година. Захваљујем се и свим вредним људима у канцеларијама Лајфлајн хуманитарне организације у Чикагу, Њујорку, Торонту, Лондону и Атини, који више од 25 година толико доприносе нашем заједничком циљу помагања онима којима је помоћ потребна. Такође, ништа не би било могуће без чврсте подршке Срба у дијаспори, који, иако живе далеко од своје отаџбине, нису заборавили нашу земљу, али и свих наших драгих страних пријатеља, који су препознали потребе народа Србије и помогли великодушно. Ова медаља је награда свих вас, ваш рад се данас препознаје и њему се одаје признање.

Још једном желим да вам се искрено захвалим на овом признању и да кажем да ће оно бити права инспирација за све нас да наставимо нашу мисију помагања. А ми свом снагом настављамо са том мисијом, јер нема већег успеха од сазнања да сте учинили нечији живот бољим.“

Медаље су добили лауреати у пет категорија: медаља Kнегиње Милице, за пробој у дипломатији, медаља Исидоре Секулић, за изузетност, медаља Милеве Марић Ајнштајн, за пробој у науци, медаља Милунке Савић, за одважност и храброст, медаља Надежде Петровић, за уметнички и хуманитарни рад и медаља Радмиле Бунушевац Дединац, за истраживачко новинарство.