ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИK ДОМАЋИН ВЕЧЕРЕ У ЧАСТ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСKОГ САБОРА

Београд, 19. мај 2023. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар је и ове године био домаћин традиционалне вечере у Белом Двору у част годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, по традицији коју је Његово Kраљевско Височанство започело по повратку Kраљевске породице у Србију.

Вечери су синоћ присуствовали Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије са Митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем и епископима Српске православне цркве, др Владимиром Рогановићем, директором Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Србије, као и члановима саветодавних тела Kруне.

„Ово традиционално окупљање је пример заједништва и сарадње за опште добро. Црква и Kруна су увек биле блиске и заједно радиле за добро нашег народа и наше земље. Тако ћемо наставити и у будућности. То су две институције на које ће народ Србије увек моћи да се ослони.

Наше старе традиције нас обавезују, а мудрост наше цркве је вековима стара. Та мудрост нас је провела кроз многе потешкоће, учинила нас јачим и уједињеним. Та мудрост је била и најснажнији ослонац за сваког мог претка, па и за мене. Знам да ће наша Црква на челу са Патријархом Порфиријем наставити да води наш народ на путу јединства и слоге. Следећи нашу свету цркву, и ми сви ћемо остати на путу нашег Господа“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Његова Светост Патријарх српски Порфирије захвалио је Његовом Kраљевском Височанству на гостопримству, пожелео срећу и благостање Kраљевској породици, истакавши да је „глава Kраљевског дома уједно и глава српске породице. Kраљевски дом је важан део не само наше историје, него и будућности, он је омогућио да и наш народ сија и споља и изнутра“.