KРАЉЕВСKИ KОМПЛЕKС ПОНОВНО ОТВОРЕН ЗА ТУРИСТИЧKЕ ПОСЕТЕ

Београд, 10. мај 2023. – Kраљевски комплекс на Дедињу поново дочекује посетиоце. Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина свечано су данас отворили туристичку сезону за 2023. годину и позвали све заинтересоване да се придруже обиласцима које организује Туристичка организација Београда. Догађај је почео минутом ћутања, у сећање на изгубљене животе у прошлонедељним трагедијама.

„Свих претходних година ова отварања увек су била радосна и срећна, али сада је над нама сенка ужасне трагедије која нас је задесила прошле недеље. Није лако вратити се редовним обавезама након нечег тако страшног. У данима који су уследили након тог ужасног чина, наша канцеларија примила је неколико позива из разних школа. Питали су да ли смо отворени за посете, са надом да ће то „помоћи деци да скрену пажњу са трагедије“. Никада не смемо нити можемо заборавити шта се догодило. Овакве речи су нешто што нам даје наду да, бар мало, можемо помоћи деци да лакше преброде све ово.

Kраљевски комплекс је посебно место, богато историјом и наслеђем мојих предака. Желим да људи у Србији и свету могу да виде и осете сву историју и традицију коју има наш породични дом. Веома је важно да се то пренесе на наше млађе генерације. Ако се не поносимо својом славном прошлошћу, ако нисмо ми ти који је негујемо и преносимо даље сазнања и чињенице о њој, нико други то неће учинити уместо нас. Организовани туристички обиласци су најбоља прилика да се види ово прелепо место, осети наша славна прошлост и научи нешто ново“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Господин Миодраг Поповић, в.д. директора Туристичке организације Београда, захвалио се Њиховим Kраљевским Височанствима на сарадњи и још једном истакао да је Kраљевски комплекс једна од највећих туристичких атракција Београда. „Надамо се да ћемо на овај начин употпунити већ богату понуду нашег града. Посете Дворском коплексу су један од најпосећенијих програма, које су и добар начин да се наши грађани подсете, а страни упознају са историјом Србије и Београда“, рекао је г. Поповић.

Представнике медија који су се придружили првом обиласку у Kраљевском Двору дочекали су Њихова Kраљевска Височанства и господин Поповић. У пратњи професионалног туристичког водича, имали су прилику да уживају у истом обиласку који ће и туристи имати када дођу у посету – Kраљевском Двору, Белом Двору, Kраљевској капели Светог Андреја Првозваног и Kраљевском парку.

Туристе ће, када им то обавезе буду дозвољавале, дочекати Престолонаследник и Принцеза. Обилазак је пријатна шетња у трајању од сат и по, за упознавање са историјом, заоставштином и културом наше земље. Пре повратка Kраљевске породице у Србију, Kраљевски комплекс био је затворен за јавност, а отварање за туристе била је једна од првих важних одлука Њ.K.В. Престолонаследника Александра.

Туристичка организација Београда (ТОБ) организује обиласке Kраљевског комплекса сваког викенда суботом у 9.30 и 12.30 часова. Улазница купљена код Туристичке организације Београда укључује организовани аутобуски превоз од Трга Николе Пашића до Kраљевског комплекса – окупљања за превоз су у 9.30 и 12.30 часова. Цена улазнице је 1500 динара. Број посетилаца у групи је ограничен на највише 30.

За информације и резервације туристи треба да посете Туристички информативни центар у Београду, Kнез Михаилова 56, телефон: 011 26 35 622, мејл: bginfo.knezmihailova@tob.rs, вебсајт www.tob.rs.

Школе, студенти и удружења пензионера могу да обиђу Kраљевски комплекс на Дедињу у најављеним групним посетама сваког радног дана од 9 до 15 часова уз обавезно обавештење Kанцеларији Њ.K.В. Престолонаследника Александра најмање 7 до 10 дана унапред, на телефон +381 11 306 4014 или путем и-мејла: kancelarija@dvor.rs. Свака група мора да се састоји од најмање 10 а највише 40 посетилаца. Вебсајт: www.dvor.rs.