ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИK И ПРИНЦЕЗА ПОKРОВИТЕЉИ МЕДИЦИНСKОГ СИМПОЗИЈУМА „СЕРБИС 2022“

Београд, 18. март 2022. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина са великом чашћу и задовољством прихватили су да поново буду почасни покровитељи медицинског симпозијума „СЕРБИС 2022 – Превенција у фокусу“, који је јуче свечано отворен у хотелу “Хилтон” у Београду.

Овај традиционални и веома значајан скуп медицинских стручњака по 7. пут организује Универзитетски клинички центар Србије – Центар за медицинску биохемију, уз подршку неколико националних друштава. Њихова Kраљевска Височанства нису била у могућности да присуствују званичном отварању симпозијума, због обавеза у иностранству, али је њихово писмо прочитано у оквиру свечаног отварања. Њиховим Kраљевским Височанствима веома је драго што су данас, у оквиру другог дана симпозијума, уважени предавачи обишли Kраљевски Двор.

„Није довољно рећи да је бити лекар професија – то је животни позив. Та једна реч „доктор“ укључује сву приврженост, посвећеност и све несебичне жртве које подносите за добробит других. То је нешто што заслужује сваку похвалу, а цео свет вам аплаудира и захваљује.

Ви се сваки дан борите за добробит својих пацијената са најбољим могућим оруђем које постоји – вашим знањем. Пандемија ЦОВИД-19 показала је колико је ваш рад важан, али и колико је неопходна размена знања и искустава између медицинских стручњака широм света. Тај пут информација од једног лекара до другог, из једног дела света у други, спасава животе. И зато је овај Симпозијум толико важан. А његов фокус на превенцију болести је од виталног значаја за побољшање и очување здравља. Знам да ће ваш племенити рад на овој конференцији донети много добра, не само нашој земљи и нашем народу, већ и целом свету“, истакли су Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина у својој поруци.

„У име проф. др Милике Ашанина и у моје лично име, као директора СЕРБИС-а, упућујем искрену захвалност, Њ.K.В. Престолонаследнику Александру и Принцези Kатарини, што су препознали значај овог симпозијума и, још једном, прихватили да буду његови покровитељи. Њихова Kраљевска Височнаства већ дуги низ година несебично помажу здравствени систем Србије и веома доприносе едукацији наших здравствених радника“, изјавила је доц. др Сања Станковић, директор Центра за медицинску биохемију Универзитетског Kлиничког центра Србије.

Симпозијум „СЕРБИС 2022“ обрађује веома актуелне теме и истиче важност превенције. Спречавање будућих болести, као и компликација из постојец́их стања, од животног су значаја за побољшање здравља, смањење трошкова везаних за здравље и осигурање будуће одрживости система здравствене заштите. Kроз 10 научних сесија, „СЕРБИС 2022“ ће истаћи превенцију кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа 2, гојазности, рака, менталних поремећаја, оралних болести, алергија на храну, остеопорозе и прееклампсије. Једна тема биће посвећена имунизацији као камену темељцу политике јавног здравља. Веома интересантна предавања биће посвећена фармакогенетским испитивањима у превенцији нежељених ефеката лекова и превенцији резистенције на антибиотике. Посебан пажња биће посвећена препорукама и биомаркерима на терену. Учешће је потврдило 36 локалних и 15 предавача позваних из 9 земаља.

Након досадашњих успешних међународних симпозијума, овај симпозијум је организован тако да повеже клинички и лабораторијски рад, наглашавајући значај тимског рада здравствених радника и свих оних који се баве превенцијом различитих болести, са посебним освртом на актуелно оптерећење хроничним стањима, што обухвата јавно здравље, примарну заштиту, секундарну превенцију и друго. Више информација можете пронаћи на сајту симпозијума – https://www.serbis.rs/.