ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНЕ НЕДЕЉЕ ГЛУВИХ

Поводом међународне недеље глувих, Њ.К.В. Принцеза Катарина подсетила је на значај троминутног теста слуха новорођених беба, којим се препознаје да ли дете има оштећење слуха. Статистика показује да се у 15% случајева након рођења јавља оштећење, нека од тих оштећења су блага, док су 5% тешки облици који захтевају уградњу слушног уређаја.
Континуирана помоћ Краљевске породице глувим лицима датира деценијама уназад. Америчка књижевница и активисткиња која је била глува и слепа, Хелен Келер записала је у свој дневник да је током посете нашој земљи, препознала допринос Њ.В. Краља Александра I слепим и глувим особама у Краљевини Југославији.
Њ.К.В. Принцеза Катарина такође годинама ради на подизању свести и помоћи у вези са овим питањем. Њеном иницијативом основана је комисија за испитивање слуха новорођенчади, чији је крајњи циљ да болницама обезбеди одговарајућу опрему која је неопходна за преглед свих беба у Србији одмах након рођења и пре него што напусте породилиште, као и да испитивање слуха новорођенчади постане обавезан за све болнице у којима се бебе рађају.
У сарадњи са др Даниелом Меглером из Детроита, оториноларингологом српског порекла, са преко 55 година искуства у медицини и госпођом Гардела, такође стручњаком у овој области, Њ.К.В. Принцеза Катарина успешно је организовала путовање за децу са оштећеним слухом и њихове учитеље у специјални камп у Детроиту у Мичигену. Ово је било веома успешно путовање које је српским учитељима који су путовали са децом и родитељима деце донело много нових знања. Такође, Фондација Принцезе Катарине активно ради на донацијама апарата за скрининг слуха болницама у Србији и Републици Српској.
У време када смо сви забринути због ЦОВИД-19 пандемије и када су донације претежно фокусиране на борбу против корона вируса, Фондација Принцезе Катарине не заборавља на важности испитивања слуха, те је током протекла два месеца донирала 3 нова уређаја за скрининг слуха Клиници “Народни Фронт” у Београду, Клиничком центру у Нишу и УКЦ Република Српска.
Овим значајним донацијама и увођењем обавезних слушних прегледа за новорођене бебе, Принцеза Катарина настоји да смањи број трајно глуве деце у Србији.
Њ.К.В. Принцеза Катарина истакла је: „Глува и наглува лица заслужују једнакост и равноправност у друштву. Многи сјајни глуви и људи са оштећеним слухом постигли су велика достигнућа. Лудвиг ван Бетовен, један од најпознатијих композитора који је икада живео, био је потпуно глув, Хелен Келер, књижевница и активисткиња и многи други… Бројни глуви и наглуви људи рађају се са оштећењем слуха и Моја Фондација и ја већ годинама апелујемо и радимо на увођење обавезног слушног прегледа новорођенчади, како би, уколико се испостави да дете има оштећење слуха, здравствени систем имао прилику да реагује адекватно и брзо“.