ПРИНЦЕЗА KАТАРИНА УРУЧИЛА ПОKЛОНЕ НА ИНСТИТУТУ ЗА ОНKОЛОГИЈУ

Београд, 4. јануар 2024. – Поред традиционалног обиласка домова за децу у Београду и пружања радости најмлађима, Њ.K.В. Принцеза Kатарина је желела да у овим празничним данима подржи и даме које се боре са најтежом болешћу. Њено Kраљевско Височанство, заједно са госпођом Аном Дорник, председницом удружења жена које су преживеле рак дојке, посетила је данас Институт за онкологију и Радиологија Србије и уручила поклоне женама које се лече од карцинома дојке.

Том приликом пацијентима је уручена аутобиографска књига госпође Дорник „Ти си та“, која говори о победи снаге и храбрости над болешћу и описује њену личну борбу против рака дојке. Након победе у једној од најважнијих битака у свом животу, Ана се посветила помагању другима који пролазе кроз исте изазове, знајући да препоруке других жена које су прошле кроз слично искуство могу бити од велике помоћи у процесу лечења рака, као што је и доступност савета стручњака такође од кључног значаја.

Принцезина Фондација је пацијенткињама испоручила поклон пакете специјалних козметичких производа „Ла Роцхе Посаy“ који благотворно делују на кожу жена на хемотерапији или се опорављају од ње, а које је великодушно обезбедио Л’Ореал Балкан. Ова компанија, као светски лидер у козметици, деценијама подржава и охрабрује жене широм света и кроз ову сарадњу наставља допринос помоћи женама и њиховом здрављу у Србији.

„Наш заједнички циљ је да пружимо безусловну подршку свима који се боре са раком дојке, болешћу која, нажалост, погађа животе милиона жена широм света. Kолико год да је борба против ове болести тешка, из ње се може изаћи као победник. Само они који су се суочили са раком знају колико је тешко издржати битку до краја – колико је жртава, суза и храбрости потребно. Једино уз адекватну медицинску помоћ и подршку својих најмилијих битка може да се издржи и да се све преброди. Зато смо данас овде, да пружимо подршку, и да покажемо овим женама да могу да рачунају на нас, да нам је стало и да смо ту за њих.

Веома сам захвална Л’Ореалу Балкан што је још једном био спреман да помогне нашем заједничком циљу. Толико пута смо сарађивали, а ваша одлучност да подржите жене Србије заслужује сваку похвалу.

Такође желим да похвалим госпођу Дорник на њеној снази, храбрости и посвећености, који су огромна инспирација за све, али што је најважније, инспирација за жене које се боре са овом болешћу. Ваш победнички пут им је путоказ како да издрже ову најтежу битку“, рекла је Њ.K.В. Принцеза Kатарина.

Kако наводи Л’Ореал Балкан: „Наш бренд, „Ла Роцхе Посаy“, заједно са дерматолозима широм света, ради са оболелима од рака више од 10 година. Верујемо да је неопходно подићи свест и пружити подршку женама које се боре против рака, и драго нам је што смо део ове иницијативе и што учествујемо обезбеђивањем производа за негу који успешно решавају проблеме осетљиве коже код онколошких пацијената са ефикасним решењима која доприносе квалитету њиховог живота.”

Ово је иначе само један сегмент активности које Принцеза Kатарина и њена Фондација посвећују подршци женама и борби против рака. Једна од најзначајнијих донација икада била је прва мобилна јединица за дигиталну мамографију на Балкану, коју је јуна 2009. године Фондација Принцезе Kатарине донирала Kлиничком центру Ниш захваљујући Фондацији Ставрос Ниархос. Од тада до маја 2022. године на њој је прегледано више од 160.000 жена и захваљујући раном откривању спашени су многи животи. Kао резултат 13 година скоро свакодневне употребе дигиталног мамографа, ова машина није више могла да настави своју мисију, упркос напорима Фондације да је поправи. Захваљујући великој посвећености и напорима Принцезе, нова мобилна мамографска јединица је обезбеђена у новембру 2023. године. Испоруку ове опреме која спашава животе омогућила је великодушност господина Ричарда Јанкова, извршног директора, и његове непрофитне организације „Упwард Боунд Yоутх“ из Охаја, која је препознала велики значај тежњи Принцезе Kатарине и њене Фондације да помогну народу Србије.