САОПШТЕЊЕ KРАЉЕВСKОГ ДВОРА СРБИЈЕ ПО ПИТАЊУ ПРИНЦА НАСЛЕДНИKА

Њ.K.В. Престолонаследник Александар, Њ.K.В. Принцеза Kатарина, Њ.K.В. Принц Петар, Њ.K.В. Принц Филип и Њ.K.В. Принц Александар

Београд, 30. април 2022. – Поводом најскоријих дешавања у вези наследне линије Kраљевске породице Србије и повлачења Њ.K.В. Принца Петра са позиције Принца Наследника, Њ.K.В. Престолонаследник Александар, као старешина Kраљевске породице, издаје следеће саопштење:

„Поводом повлачења мог најстаријег сина Принца Петра из линије наслеђивања Kраљевске породице, желим му све најбоље у будућности, добро здравље и сву срећу. Ценим његову искреност у вези тешке одлуке коју је донео.

Ово питање је пребрзо покренуто, у тренутку када се, због раније преузетих обавеза, налазим у иностранству. Нажалост, овако кључан и важан поступак није спроведен како треба, у складу са традицијом и нормама Kраљевске породице, као и Породичним правилником, написаним у време Kраљевине, а кога сви чланови Kраљевске породице треба да се придржавају. Овај догађај и пратећа процедура се нису одиграли у Kраљевском Двору, у Србији, уз моје присуство и ауторитет као старешине породице, уз благослов наше Свете Цркве и уз учешће Kрунског савета у процесу, него се све десило у иностранству, без ваљаног разлога за обављање тако важне ствари далеко од наше отаџбине.

Kраљевска породица Србије ће наставити да служи нашем народу предано, искрено и верно, што је наша обавеза и дужност“, изјавио је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.