Саопстење, Министарство за рад, запосљавање, борацка и социјална питања

Mинистарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Дарија Кисић посетила је камп за децу и младе оболеле од шећерне болести, који се у Кушићима поред Ивањице одржава уз подршку ресорног министарства.

Министарка Кисић, која је поздравила децу са помоћницом министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић, председником Општине Ивањица Момчилом Митровићем и градоначелником Краљева Предрагом Терзићем,  истакла је да је један од приоритета Министарства унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом.

Министарство је, како је навела, ове године Савезу друштава Србије за борбу против шећерне болести, који окупља 21 удружење на територији Србије, поред редовних средстава од приближно четири милиона динара, определио додатна средства за реализацију овог кампа у износу од 850.000 динара. Камп је у претходних 13 година посетило више од 1.100 деце и младих.

Овакви кампови имају велики значај, јер се овде млади који имају шећерну болест едукују, добијају савете и уче да живе са дијабетесом, истакла је Кисићи додала да ће Министарство и у наредном периоду наставити да подржава овакве и сличне активности, да заједно стварамо Србију без баријера.

Министарка Кисић је деци пожелела да у кампу стекну нека нова пријатељства, као и да  науче да болест неће нарушити квалитет њиховог живота, ако се од самог почетка правилно боре са њом.

Појава дијабетеса је све чешћа код деце, те је самим тим већа и потреба за едукацијом и психосоцијалном подршком како квалитетно живети са дијабетесом, указала је министарка.

Генерални секретар Савеза друштава Србије за борбу против шећерне болести Слободан Нешовановић нагласио је да је министарка Кисић први министар који је посетио камп, који се одржава 13 година и који окупља децу од 10 до 18 година из целе Србије.

Председник Општине Ивањица Момчило Митровић и градоначелник Краљева Предраг Терзић указали су на значај оваквих кампова у борби против шећерне болести и да је подршка у њиховом организовању прави пример добре сарадње Министарства, локалних самоуправа и Савеза.

Београд,

16. јул 2022. године