Ученици улепшали прославу јубилеја Српске Цркве

Обележавању великог јубилеја осам векова Српске православне цркве аутокефалности Српске Православне Цркве у манастиру Жичи присуствовали су ученици неколико београдских школа.

Они су у пратњи својих родитеља и наставника, као и студената више београдских факултета, стигли у манастир Жичу, где су учествовали у литургијском сабрању којим је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. Круна величанственог сабрања био је тренутак када су се деца као и већина верних сјединила с Васкрслим Христом у светој Евхаристији.

По завршетку свете Литургије, деца су се задржала у порти манастира и учествовала у трпези љубави.

Уследило је путовање у Крагујевац. Ученици су посетили спомен-парк Шумарице где је одржан јавни час о нацистичком стрељању крагујевачких ђака уз стихове посвећене њиховом страдању. Ученици су посетили спомен-музеј 21.октобар где им је љубазни кустос музеја исцрпно говорио о трагичним догађајима из октобра 1941. године и стрпљиво и са пуно љубави одговарао на питања свих ученика.

Боравак у Крагујевцу завршен је посетом Богословији Светог Јована Златоустог, где са благословом ректора протојереја-ставрофора проф. др Зорана Крстића, послужена трпеза љубави. Домаћини су били ученици прве године Богословије и њихов васпитач г. Јован Прокин, наставник Новог Завета и Литургике.