СПОМЕНИЦА О СТАРЕШИНИ СРПСКИХ СОКОЛА ЈЕВЂА А. ЈЕВЂЕВИЋ 20 ГОДИНА У СЛУЖБИ ОТАЏБИНЕ

Током протеклог Сајма књига на представљању нових наслова издавачке куће „Глас Србије“ представљена је и СПОМЕНИЦА ПОВОДОМ ДВЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ СОКОЛСКОГ РАДА ЈЕВЂЕ А. ЈЕВЂЕВИЋА И ДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ СТАРЕШИНСТВА У САВЕЗУ СРПСКИ СОКО аутора Вељка Лековића а која је иначе изашла у издање наших пријатеља из Савеза Српски Соко.

Српски Соко је најстарији витешки савез у нашој земљи. На његовом челу налазили су се српски краљеви и принчеви Обреновићи и Карађорђевићи као и многи истакнути представници нашег народа председници влада, министри, научници и црквени великодостојници. Од 1929 до 1970 старешина Сокола Краљевине Југославије био је краљ Петар Други Карађорђевић, а његов син престолонаследник Александар сад је покровитељ Савеза Српски Соко.

Јевђа А. Јевђевић садашњи старешина савеза обновио је рад Соколског друштва Крагујевац 1996 године а на овој функцији је од новембра 2007. кад је изабран в.д. а од марта следеће године и старешину Савеза. Ова књига је написана поводом прославе тих јубилеја и 25 годишњице Соколског Савеза.

Аутори споменице су Вељко Лековић правник и његова супруга Катарина Лековић филозоф и архивиста у Архиву Шумадије из Крагујевца. Вељко је један од првих чланова Сокола у Крагујевцу. Ово му је 4 књига коју је до сад објавио.

У споменици се налазе и речи Престолонаследника Александра који одаје признање Јевђевићу за обнову Соколског покрета.

Аутор предговора је епископ Аустријско – швајцарски, Италије и Малте господин Андреј. Своје текстове су дали и наш чувени писац Антоније Ђурић, публициста и члан Сокола Владимир Ђорђевић и секретар Светског соколског савеза др Владимир Достал.

Књига је богато илустрована бројним фотографијама јоје на најбољи начин илуструју богату историју савременог Соколског покрета.

Академик Матија Бећковић највећи живи српски песник у свом уводном слову о књизи је рекао следеће:

Соко од сокола Јевђа А. Јевђевић из чувеног соколског гнезда из којег су се соколови оглашавали и раније – данас је најистакнутији чувар и обновитељ соколског покрета и соколске традиције не само у Крагујевцу него и широм наше земље и света. Обнављајући стара и оснивајући нова соколска јата Јевђа А. Јевђевић се показао достојан и заслужан да се поводом двадесетогодишњице његовог соколског рада и десетогодишњице старешинства у савезу Српски соко објави Споменица аутора Вељка Лековића, за коју и ја као истински поштовалац прилажем своје име и реч

О слављенику из Википедије:

Рођен је 21. јануара 1974. године у Крагујевцу где је похађао основну и Економску школу (правно-биротехнички смер). Звање правника стекао је на крагујевачком Правном факултету. Аутор је више књига и бројних текстова, из области националне црквене и историје спорта; активиста у културним и хуманитарним удружењима и спортским клубовима.

Потиче из соколске породице. Отац Александар, адвокат и и официр у резерви војске Краљевине Југославије био је члан Сокола од најраније младости. Соколи су били и скоро сви чланови породице и са очеве и мајчине стране. Соко је витешка организација за физичко и морално јачање народа и јединство словенских народа. Од 1929. године старешина Сокола Краљевине Југославије био је краљ Петар Други Карађорђевић. Када је 1992. године обновљен Соко Југославије, Јевђевић је приступио друштву и његовим ангажманом и велики залагањем, обновљено је Соколско друштво Крагујевац-Матица. На оснивачкој скупштини 5. октобра 1996. године Јевђа је изабран за старешину Друштва. Затим је биран за старешину Соколске жупе Шумадијске, в.д. старешине Сокола Србије, и за старешину Савеза Српских Сокола. Старешина Савеза Српски Соко је од 2010. године. Био гост на соколским слетовима 2008. и 2012. у Прагу и организатор соколских слетова 2010. и Београду и 2011. у Нишу. Први је успоставио званичне контакте и сарадњу са руским козацима 2007. Био почасни гост на Светским козачким конгресима 2008. и 2012. у Новочеркаску (Ростов на Дону). Почасни је козачки атаман и има чин козачког потпуковника (воисковои старшина). Одликован бројним козачким одликовањима и признањима из Русије, Белорусије, Украјине, Естоније и Канаде. 2012 је постављен за опуномоћеног представника Савеза Козачких војски Русије и Велике војске Донске у Србији.[1]

Јевђевић је аутор више књига и бројних текстова, из области националне црквене и историје спорта; активиста у културним и хуманитарним удружењима и спортским клубовима; сарадник Матице српске на пројекту Српски биографски речник. Добитник је Ђурђевданске награде (2009), коју Скупштина града Крагујевца додељује поједнцима за допринос афирмацији града.

Августа 2019. године именован је за секретара Канцеларије краљевских ордена.

Активности у удружењима

Старешина Савеза „Српски соко“

Директор и управитељ задужбине владике ужичког Вићентија Красојевића

Подпредседник и в.д. председника Удружења Краљевина Србија (2010-2014)

Председник Друштва српско-руског пријатељства Свети Цар Николај“

Председник Коњичког клуба „Кнез Михаило“ (2011-2013)

Подпредседник Коњичког друштва Шумадија (2011-)

Одликовања и признања

Орден Свете Ане (династички орден руске царске породице)

Орден Српског Сокола I реда

Орден за веру, Дон и отаџбину I реда

Орден за веру, Дон и отаџбину III реда

Крст светског козачког конгреса, златни

Крст за обнову козачког покрета у Украјини (Савез верних козака Кијев)

Медаља за 20-годишњицу Сокола Русије

Споменица 200 година Георгијевског крста

Златна медаља за заслуге Удружења Краљевина Србија

Библиографија

Написао је следеће књиге: Вићентије Красојевић, епископ жички и његова задужбина (2003), У спомен старешинама Сокола Милоју Павловићу и Драгољубу Миловановићу: свети новомученици крагујевачки и шумарички (2006), Споменица крагујевачких сокола: 1907-2007 (2008), Руси у Крагујевцу (2011), Др. Војислав В. Рашић: зачетник соколства у Србији (2012), Повратак краља: Петар II Карађорђевић (2013), Кнез Милош и Црнућа: кућа кнеза Милоша у Горњој Црнући: прича о првој српској престоници (2015).