ВЕЛИКИ УСПЕХ КРАЉЕВСКЕ ВИНАРИЈЕ СА ОПЛЕНЦА: Ево која вина су добила златне медаље

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар са великим задовољством примио је вест да су вина Краљевске винарије са Опленца добила две златне медаље на седмом Међународном сајму вина „Беовајн фер“ у Београду.

У конкуренцији од преко стотину вина, интернационални стручни жири, којим је председавао г-дин Владимир Пушкаш, шампионом у категорији белих вина проглашено је „Пинот бланк” вино Краљевске винарије са Опленца. Стручни жири наградио је златном медаљом и „Шардоне“ бело вино опленачке Краљевске винарије.
Поносан на успех Краљевске винарије са Опленца, Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар упутио је срдачне честитке г-дину Драгану Рељићу, управнику Задужбине Краља Петра I у оквиру које и послује Краљевска винарија.
– Свим запосленима Задужбине Краља Петра I од срца честитам на овом значајном признању. Поносан сам што Задужбина са великим успехом наставља славну традицију коју је започео мој прадеда и надам се да ће тим путем наставити и у будућности – истакао је Престолонаследник Александар.

У оквиру свог надалеко познатог иметка у Тополи, још је Карађорђе на падинама ближе врху Опленца засновао плодоносне винограде. Стари документи из времена устаничке Србије сведоче да су виногради у атарима Тополе тако добро рађали да се није имало где сместити обиље грожђа и вина. Карађорђев син, Кнез Александар се озбиљније посветио виноградарским засадима у Тополи, али ће прави процват опленачког виногорја отпочети тек доласком Краља Петра I у ове крајеве.
Краљ Александар И наставио је подухват свог оца и деде засадивши на преко 50 хектара 150.000 чокота сорти Траминац, Шардоне, Гаме и Пино Ноар набављених у Француској, али и аутохтоне сорте које су давале одличне купаже. Временом су настала позната вина Тријумф, Опленка, Жилавка и Розе.

Краљевски виноград је постао расадник квалитетних сорти које су потраживала огледна добра, пољопривредне школе и домаћинства. Вина која су се добијала са краљевских винограда су се служила приликом званичних посета европских владара али су нашла и свој пут до трпезе страних дворова.
На Опленачкој падини, а у склопу Задужбинског имања на Опленцу, у сред краљевских винограда, 1931. године Краљ Александар је подигао Краљевску винарију у стилу Француских подрума. Као једна од најсавременијих винарија, била је пример осталим винаријама како треба да се узгајају и негују вино и виногради.
Данас Краљевска винарија на Опленцу производи вина у ограничиним количинама искључиво од грожђа из сопствених засада. Вина се производе од истоименог сортног грожђа сертификованог порекла и налазе се у поступку контроле географског порекла и квалитета. У винарији се производе бела вина „Совињон бланк“; „Пинот бланк“ и „Шардоне“, а од црвених вина „Суверен“ (Кабернет совињон).

У музејском простору Краљевске винарије се чува и део опреме из 1931. године, пунилица, затварачица, филтер, ручна пумпа за претакања и хидраулична преса за грожђе, увезена из Француске. У витринама су боце различитих боја и величина са грбом, које су радили Италијани и Чеси, карактеристичне за период од 1931. до 1934. године.
Чувају се и винске књиге, признанице и потврде о куповини земљишта, као и сорти грожђа. У музејском простору је и столица краља Александра, од ораховог дрвета, пренета из ловачког двора у Хан пијеску. У Краљевом подруму има архивскПеих вина и то су сигурно најстарија домаћа вина која се у Србији чувају.

Из 1931. године сачувана су вина Опленка, Жилавка и Бели брургундац, флаширана у јединственим боцама са утиснутим краљевским грбом, а из каснијих берби чувају се Прокупац, Хамбург, Племенка. У то доба на Опленцу је било засађено око 150 хиљада чокота, махом белих сорти грожђа. За црно вино грожђе је стизало са краљевског имања из Демир капије у Македонији.
У делу винарије који је преуређен у музеј, чувају се и нека од првих буради у којима је старило краљево вино. Међу њима су три бурета које је краљ Александар 1922. добио као свадбени поклон од представника три конститутивна народа Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. На сваком је изрезбарен по стих химне тог народа.
Задужбина краља Петра I је 2004. године почела са ревитализацијом комплекса. Убрзо су засађени нови хектари винограда и прва комерцијална берба је била 2007. године када су произведена и прва вина са обновљених 11 хектара винограда. Та вина добила су висока признања на међународним такмичењима, а најбоље је оцењена ограничена серија совињон селекције.