ПРИНЦЕЗА KАТАРИНА: „МЕДИЦИНСKЕ СЕСТРЕ СУ СРЦЕ СВАKОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА“

Београд, 12. мај 2023. – Поводом Међународног дана медицинских сестара, Њ.K.В. Принцеза Kатарина упутила је своје најтоплије честитке свим медицинским сестрама и медицинским техничарима у Србији, Републици Српској и широм света. Овај дан је прилика да се истакне важна улога медицинских сестара у здравственом систему, као и да се пружи захвалност за њихов несебични рад и преданост у пружању здравствене заштите.

„Медицинске сестре представљају срце и душу сваког здравственог система. Оне су увек ту да пруже бригу, подршку и утеху пацијентима и њиховим породицама. Оне се суочавају са изазовима и ризицима на свакодневној бази, а ипак остају предане свом послу, чинећи све што је у њиховој моћи да заштите здравље и сигурност пацијената.

Драге медицинске сестре и медицински техничари, хвала вам на свему што радите за све којима су медицинска помоћ и нега потребни. Хвала вам на вашој храбрости, преданости и пожртвовању. Хвала вам на вашој неуморној бризи и љубави према пацијентима, као и посвећености у пружању подршке докторима. Ви сте хероји наше свакодневице, уздамо се у вас, и заслужујете сваку похвалу.” – изјавила је Њ.K.В. Принцеза Kатарина

Њено Kраљевско Височанство је такође нагласила важност сарадње и размене знања и искустава међу медицинским сестрама, као кључног фактора у подизању квалитета здравствене заштите. Управо из тог разлога, Њ.K.В. Принцеза Kатарина основала је Kраљевски одбор медицинских сестара, који има за циљ да пружи подршку и подстакне сарадњу широм наше земље у овом важном сектору.

Међународни дан медицинских сестара обележава се сваке године 12. маја, на рођендан Флоренс Најтингејл, која се сматра пионирком модерног сестринства. Ово је прилика да се ода признање и захвалност свим медицинским сестрама и техничарима широм света, који својим радом и пожртвовањем чине огроман допринос здравственом систему и добробити пацијената.