„НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ“ – Ратко Поповић

РИЈЕЧ АУТОРА

Поштовани читаоци, пред Вама је моја четврта збирка поезије, која је настала у последње двије године. Бити пјесник, а не писати о родољубљу, светитељима и нашим светињама, које су вјековима биле духовна вертикала нашег напаћеног народа, било би за мене незамисливо.

Српски народ је кроз вијекове, прошао тешак и трновит пут, али захваљујући снази духа и вјери у Господа, све те муке је пребродио и остао уз Христа, градећи светиње и снажећи се у вјери.

Много пута смо прогањани са својих вјековних огњишта, само зато што смо вјеровали у Бога, и бранили хришћанство од разних хорди које су походиле нашу земљу кроз вијекове.

Међутим ово што нам се дешава у последњих двадесетак година, прелази сваку мјеру и оставља дубоке ожиљке у души сваког честитог Србина.

Дешавања у Црној Гори, вјековној српској Спарти, из које власт жели да отме православне светиње, и имовину СПЦ подреди некој новој цркви у Црној Гори, коју оснивају некрштени политичари, што је посебан апсурд и преседан који историја до сада није забиљежила.

Та дешавања су оставила посебан утисак на мене, као и на многе друге који се баве писаном ријечју, те ова књига зато и носи назив „НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ“

Поред вјерног народа у Црној Гори, покретачи одбране српских светиња су свакако, три пастира СПЦ; митрополит Амфилохије Радовић, епископ Јоаникије и отац Гојко Перовић.

Са осталим свештенством и вјерним народом у Црној Гори,.они чине четири стуба Христове војске коју нико не може поразити. Они су ми били надахнуће, јер из њихове вјере, снаге, и жеље да се светиње у Црној Гори сачувају, захваљујући Господу, црпио сам инспирацију и дао свој скроман допринос, пружајући народу моралну подршку из Републике Српске, кроз стихове посвећене светитељима, родољубима – чуварима наших вјековних храмова.

На том путу пратили су ме пет сарадника, дајући ми безрезервну подршку да књига угледа свјетлост дана.

Зато ћу поменури њихова цјењена имена.

То су:
Маја Ковачевић, директор издавачке куће „ГЛАС СРБИЈЕ“ из Краљева, лектор Горана Маглов из Челинца, рецензенти; Момчило Спасојевић из Челинца и прота Момир Васиљевић из Чајнича, графички дизајн и прелом књиге урадио је Ненад Димитријевић из Краљева.

Посебну захвалност дугујем, Његовом преосвештенству епископу ремезијанском господину Стефану, на датом благослову.

Свима који дођу у посјед ове књиге желим да се унапред захвалим на читању, у нади да ће Вам се допасти бар једна од пјесама из ове књиге.

Светиње су одбрањене, сви који су у томе учествовали велики су пред Господом.