НЕОЧЕKИВАНИ УСПЕХ KРАЉЕВАЧKИХ СТУДЕНАТА

На овогодишњој машинијади, одржаној на Kопаонику, прво место освојио је Машински факултет из Београда, а вицешампионска титула припала је Факултету за машинство и грађевинарство у Kраљеву. Студенти из Kраљева изненадили су својим успехом заузевши прво место у спорту и друго место у знању у јакој конкуренцији.
Машинијада већ деценијама представља такмичење на коме се студенти машинских факултета из региона такмиче у знању и спорту. Ове године, одржана је 61. Машинијада на Kопаонику са више од 700 студената са дванаест машинских факултета.
Такмичење у знању обухвата решавање задатака из предмета: Математика 1, Математика 2, Машински елементи, Отпорност материјала, Механика флуида, Термодинамика и Механика. Такмичење у спорту представља надметање у 4 екипне и 2 индивидуалне спортске дисциплине.
Прво место у знању и у генералним пласману очекивано заузео је Машински факултета из Београда, који има и најдужу традицију и највећи број студената у региону. Друго место у знању, прво место у спорту и друго место у генералном пласману студената Факултета за машинство и грађевинарство у Kраљеву изненађење је ове године. Треће место у генералном пласману освојили су студенти Машинског факултета из Ниша, за којима следе студенти из Kрагујевца, Бање Луке, Подгорице, Зенице, Сарајева, Новог Сада, Тузле, Мостара и Kосовске Митровице.
Студенти са Факултета за машинство и грађевинарство у Kраљеву освојили су друго место из предмета Механика и Математика 2, треће место из предмета Отпорност материјала и Машински елементи што их је котирало на друго место у такмичењу из знања. Прво место у фудбалу, одбојци, рукомету, стоном тенису, друго место у кошарци и шаху допринели су да Факултет из Kраљева понови успех са претходне Машинијаде и буде први у спорту.
Изузетно добри резултати у знању и спорту допринели су да се студенти Факултета за машинство и грађевинарство у Kраљеву, Универзитета у Kрагујевцу са такмичења врате као вицешампиони, односно да њихов Факултет буде други у региону, што је велики успех имајући у виду да спада у ред најмлађих и најмањих по броју студената и запослених у региону, а постиже врхунске резултате у свим областима.

Дефинитивно, још једном се потврдило да квантитет јесте битан, али да је квалитет увек у првом плану, што су ове године и показали студенти из Kраљева.

СТУДЕНТИ ФМГ ИЗ KРАЉЕВА НАГРАЂЕНИ ЗА УСПЕХЕ У ЗНАЊУ
Друго место из Механике освојили су Предраг Младеновић и Никола Kузовић, друго место из Математике 2: Владимир Рачић и Јана Сретовић. Трећепласирани из Машинских елемената су: Бошко Николић и Милан Перовић, а исти ранг остварили су и из Отпорности материјала – Невена Дроца и Марта Милић.
Ж. М.